Nyheten om att djur på slakterier runt om i Sverige hanteras felaktigt och grymt är på tapeten igen. Det är högt tryck på slakterierna vilket betyder att djuren inte avlivas ordentligt utan som i dagens fall skollas levande (om än av misstag!). Anställda hinner inte med att ta hand om det antal djur som kommer in så man fuskar lite och försöker klämma in lite fler djur i varje "sändning in i dödskammaren"... Det är motbjudande och förkastligt! Slakt av djur är ingen skönhetssaga men djuren borde kunna få möta döden genom korrekt handling och minsta möjliga lidande.
Jag skulle helst se en återgång till tiden som rådde på gårdarna förr, då djur slaktades på gården där den var uppfödd och köttet togs tillvara på ett adekvat sätt. Djur och kött som blir behandlat med kärlek smakar kärlek. I helgen åt jag en fantastisk hängmörad biff. Jag vill hävda att hängmörat kött är att föredra, men Svensk Köttinformation hävdar att det inte är någon skillnad på slutresultatet mellan hängmörat och vakuummörat kött. Dock är det ju så att processer påskyndas, från uppfödningen till mörningen för att tjäna mer pengar, inte för att köttet ska smaka bättre. Det vill säga, skillnaden på 2 veckors hängmörat, ostyckat nötkött och styckat nötkött som mörats med svag ström och vakuumförpackning finns och är enligt mig avsevärd. Tyvärr är det så att gemene man sällan får smaka riktigt gott kött då de större kedjorna oftast köper in stora partier kött från de stora slakterierna, och priset kan hållas "lågt" ut till kund. Det är inte alla som har möjlighet att ta sig till en saluhall och köpa hängmörat och något dyrare kött.
Nu får man inte glömma bort att givetvis djurets levnadsstandard såsom foder, bete, skötsel, uppstallning etc även spelar roll på köttets smak, och även här finns mycket att önska. Genom åren har man exempelvis avlat fram grisar med mindre fett för att möta samhällets rop på mindre fet mat och längre ryggrad för att få ut en till två kotletter till per gris men har glömt bort det essentiella - nämligen att smaken sitter inte endast i muskeln som sådan utan även i fettet och hur man behandlar djuret i sin helhet under djurets levnadsperiod. Se bara på omsorgen korna får som ger oss Kobe-köttet. De korna behandlades med stor omsorg, blir uppfödda på öl och utvalda grödor förutom att de får daglig massage för att ge det möraste och smakrikaste köttet. Det köttet kostar skjortan, och man behöver kanske inte gå till det extrema men jag betalar gärna lite extra för ett bättre kött än det jag får i dagligvaruaffären.
Dagens debatter går ju mycket kring närodlad, närproducerad och ekologisk mat också. Tänk då om man kunde köpa en andel i några djur. En prenumeration på kött från en eller flera gårdar, eventuellt även nära dig. Likväl som vi har möjlighet att få ekologiskt odlad frukt och grönsaker hem i "brevlådan" så borde vi kunna prenumerera på kött. Jag skulle bli överlycklig om jag kunde få prata med och kanske besöka mina egna leverantörer av nötkött, vilt, lamm etc.
I åratal har man kunnat köpa andelar i lägenheter på spanska solkusten, andelar i företag och fonder. Vi kan köpa en egen vinrad hos en vinproducent i Frankrike, en andel i ett fat whiskey på Irland. Så varför skulle man inte kunna köpa en andel hos en uppfödare?
Likaväl som människor åker ner till Frankrike och besöker "sin" vingård och hämtar hem sin ranson med vinflaskor så kunde man besöka sin uppfödare och hämta hem sitt kött.
Det kanske till och med kunde öppna upp för en ny näring. Uppfödaren kunde anordna boende på platsen och kulinariska måltider på egenuppfött kött. Vill man hellre få köttet levererat hem till dörren så kunde man säkert lösa det med. Idén är kanske inte helt ny men genialisk. Om jag får säga det själv!
Lammragu med ras el hanout
3 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar