torsdag 21 januari 2010

Vet du vad du ska göra och ta vägen vid en katastrof?

I Sverige är vi förskonade från de stora naturkatastroferna. I dessa dagar med katastrofen i Haiti blir jag påtagligt påmind om detta. Det som slår mig i allt detta är att jag inte har en aning om vad jag ska göra eller var jag ska ta vägen om katastrofen slår till.
Om vi skulle bli utsatta för ett kärnkraftverkshaveri av Tjernobyl-karaktär vad gör jag då? Finns det fortfarande skyddsrum? Var ligger de? Hemma i mina föräldrars källare finns skyddsrum, men hur väl fungerar dem? Är det någon som testar utrustningen för lufttillförsel regelbundet? Är skyddsrummen endast för boende i det huset? Vad med alla de som bor i villor runt omkring?
I innerstan testas "flyglarmet" regelbundet, men om det någon gång skulle vara allvar, skulle någon reagera? Organisationen då en katastrof och olycka inträffar har ju historiskt många gånger varit undermålig, se bara till tsunamin och nu Haiti. Många organisationer och länder är beredda och villiga att hjälpa till och skickar, som det verkar, hjälp hej villt, eller inväntar "onödiga" tillstånd av olika slag. Det borde finnas något organ, som FN, som kan samordna allt detta istället för att alla gör allt och inget. På radio hörde jag även att journalister flockas på katastrofområdet och att även där kanske skulle finnas ett slags byråtänk som redan existerar inom nyhetsrapporteringen. Det låter inte så dumt kan jag tycka. Det kliar lite i mitt organisationsfinger när jag hör allt detta. Tänk att få organisera jordens krishantering, det är en utmaning jag gillar.

Inga kommentarer: